Fatma Defne ILGAZ

Defne Ilgaz 1991 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nden mezun oldu. 1987'den 1999 yılına kadar aralıklarla TRT'de; dramalarda ve müzik- magazin yapımlarında yönetmen yardımcısı, yönetmen ve muhabir olarak çalıştı. 2012 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Sinema ve Televizyon Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Tezinde deneysel sinema üzerine yoğunlaştı ve “Valiz” isimli bir de film hazırladı. Ayni zamanda müzisyen olan Defne Ilgaz, 1985’te Timur Selçuk’a ait, Çağdaş Müzik Merkezi’nde başlayan müzik ve gitar eğitimine ve Gökçen Taşkıran’la 2001 yılına kadar devam etti. Kendisine ait besteleri var. Grup olarak ve kişisel, birçok konser verdi. 1989 Gülhane Altın Çınar Müzik Yarışması'nda En İyi Genç Yetenek Ödülü’nü aldı. TRT canlı yayınlarında dinletileri oldu. TRT’de oynayan, "Toprak İnsanları" adlı dizinin jenerik müziğini yaptı.1993’te TGRT’de “Hanımeli” programının ilk yönetmenliği ve yapımcılığını, bunun yanında röportajcılığını da yaptı. 1999 yılında İngiltere’den EF International School of English Cambridge’den Certificate of English aldı. 2000 yılında “Sularda Güneş Olmak” adlı, kendi söz ve müziklerinin ağırlıklı olduğu bir kaset yaptı. 2000 yılında TÜRVAK’ta Reklam Müziği dersleri verdi. Haseki Hanımlar İlim ve Kültür Vakfı'nda 7 sene süren, gitar derslerinden yola çıkarak oluşturduğu grubuyla konser, festival nevi organizasyonlar gerçekleştirdi. 2002-2007 arasında İSMEK’te Sinema-TV Atölyesinin tek hocası olarak çalıştı. Öğrencilerinin senaryodan sinema tarihine, teorik ve uygulamalı dersler vererek sayısız öğrenci filminin ortaya çıkmasına yardımcı oldu.3 ders yılı İhlas Özel Anadolu Meslek Lisesi Radyo-TV Bölümünün son sınıflarının uygulama derslerini üstlendi. Bu dersleri TGRT'nin Kolej ve Holding stüdyolarında gerçekleştirdi. 2005 yılında kurulan Sinema ve Televizyon Mezunları Derneği (SİTEM)'in kurucu ve başkanıdır. Ayni dönemde Sitemder’in yayın organı olan internet sitesinde (www.sitemder.org) editörlük ve yazarlık yaptı. 2006 yılında Sitemder Atölyesi adına, Mihrimah Sultan Tıp Merkezi’ne, Mihrimah Sultan’ın hayatını anlatan bir belgesel ve tanıtım filmi yaptı. O filmin jenerik müziğini de besteledi ve icra etti. 1999’dan beri atölye usulü çalışmalara, gençlerle beraber film üretmeye ağırlık verdi ve bu atölyede sayısız kısa film üretildi. 2007-2008 Eğitim Öğretim Yılı'nda Elazığ Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Belgesel Yapım, Film Müziği, Senaryo, Film Yapım dersleri verdi. Üniversiteye bağlı olan Fırat TV'de birçok programı yönetti ve idarecilik yaptı. Kaldığı sürede Harput Koleji'nde müzik öğretmenliği ve Elazığ'da bir yerel gazetede köşe yazarlığı da yaptı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nde Öğretim Görevlisi statüsünde Film Müziği dersleri verdi. İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü Lisans programında SNT 105 Sinema Sanatı derslerini vermektedir.

E-posta: defneilgaz1@hotmail.com
                 dilgaz@itu.edu.tr